Öneriler/Makaleler Karlı Bir E-ticaret İşletmesi Nasıl Olmalıdır

Karlı Bir E-ticaret İşletmesi Nasıl Olmalıdır

   Satış ve pazarlama dünyasının dengelerini ciddi oranlarda sarsan yeni sektör; e-ticaret pazarıdır. Öyle ki satış dünyasına hızlı ve güvenilir girişiyle birikte tüm satış stratejilerini değiştirmiş durumdadır. 

   Son dönemlerin satış oranlarına bakacak olursak e-ticaret pazarı mağaza şubelerini kat be kat aşmış durumdadır. E-ticaretin bu gücü elbetteki kendi sektörünü de olumlu etkilemektedir. Bu durumu şöyle açıklayabiliriz ki; e-ticaretin ciddi satış potansiyeli ile birlikte e-ticaret yatırımları ve reklam stratejileri de aynı oranda artmaktadır. 

    

E-ticaret Her Sektöre Ciddi Katkılar Sağlıyor

   Dünyaca üne ulaşmış büyük markaların bile satış stratejilerini değiştirdiği gözlemlenen e-ticaretin; reel mağazaları aşmasının elbette ki önemli ve etkili sebepleri bulunmaktadır. En etkili görünen sebeplerden biri şudur ki; bir mağazanın potansiyel müşteri kitlesi ancak bulunduğu ilçe ile sınırlandırılmaktadır. Bu kitlenin dışına çıkabilmesi sıkça karşılaşılan bir durum değildir. Ancak e-ticaret üzerinden sağlanacak potansiyel müşteri kitlesi internet kullanan tüm kişileri baz almaktadır. Takdir edersiniz ki internet kullanıcı sayısı bir ilçe ya da bir ille kıyaslanamayacak boyuttadır. 

   Dünyaca tanınmış bir giyim markasının açıklamalarına göre "Yılda ziyaretçi hedefi 30 milyonu bulan firma bu kitelye 3 yılda ulaştığını ve büyük bir kısmının internet üzerinden elde edildiğini" belirtmektedir. Üstelik bu sayı belirtilenle kalmayıp gün geçtikçe artmaktadır. 

   

Karlı Bir E-ticaret İşletmesi Kuruluşu Nasıl Olmalıdır?

   Bir e-ticaret sitesi kurmak istediniz; Öncesinde de belirttiğimiz gibi e-ticaret kesinlikle sektör seçmemektedir. Her sektörde varlığını gösteren firmalar e-ticaret sayesinde satışlarında ciddi oranlara ulaşmaktadır. 

   Firmalar arasında e-ticareti karlı ve avantajlı kılan noktalara değinecek olursak; 

- Hızlı ve Kolay Satış

Müşterileriniz sizi bulunduğunuz mağazanızda ziyaret etmek yerine öncesinde internet sitenizde incelemeyi uygun görüyor. Ürünlerinizin web sitenizde dilediğince incelenmesi, karşılaştırılması ve satın alınabilirliğini ölçebilmesi için e-ticaret siteleri kaçınılmaz olmaktadır. Markanızın bilinebilirliğinden ziyade güven veren bir e-ticaret sitesine sahip olmanız müşterinizi size çekecektir. Müşterilerinizi hızlı ve kolay alışveriş adımlarına çekerek onların kalıcılığını arttırabilirsiniz. 

   

Marka bilinirliği elbette ki ziyaretçiyi ve dolayısıyla satış oranlarını da arttırmaktadır. Ancak güvenli, hızlı ve kolay alışveriş müşterinizin sizlere sadık kalmasını sağlayacaktır. 

Hızlı ve kolay alışverişin önemini istatistiklere dökecek olursak; internet üzerinden satın alma süresi 1-10 dakika sürer iken, reel bir mağazada bu süre 5-30 dakikalara çıkabilmektedir. 

- Teslimat Güvencesi ve Stok 

E-ticaretiniz üzerinden yapılacak olan satışlarda önemli bir diğer konu ise; tanıttığınız ve sitenizde var olan ürünün stoğunun bulunmasıdır. E-ticaret siteniz üzerinden stok takibini yapabilmeniz, yönetebilmeniz bir mağazaya oranla daha kolay olmaktadır. Böylelikle müşterinize ne sunduğunuzu ve ne oranda sunabileceğinizi daha iyi takip edebilmektesiniz. 

Çok iyi bilinir ki mağazada ürün stok tespiti yapılırken her bir ürünün tek tek sayılması ve sürekli bir kontrole tabi tutulması gerekmekteydi. Ancak bu sıkıntılı süreç e-ticaret sayesinde tamamen ortadan kalkmaktadır. Elinizdeki stoğu rahatça görebilmekte ve müşterinize bu oranda satış yapmaktasınız. 

Stoğun kontrol edilebilirliğinin yanında; teslimat güvenilirliği ve sürecin hızlı işlemesi de önemli bir noktadır. Ürününüzün çeşitliliğine bağlı oalrak kargo aşamasında tahrip olmaması; tüketicinin eline olabildiğince hızlı ulaşması müşterilerinizin sizlere olan güvenini arttıracaktır. 

   

- Giderlerden Sağlanılan Kazanç 

Bir mağazanın varlığını sürdürebilmesi için mağaza giderleri ve buna bağlı personel giderleri de olmaktadır. Kısaca göz atacak olursak; elektrik, su, iklimlendirme, personel harcamaları, mağaza dekorları, yiyecek giderleri ve birçok harcama kaçınılmazdır. Ancak bir e-ticaret sitesi kurarken bunlara asla ihtiyaç duymazsınız. E-ticaret sitenizde sizlere gider olarak görülecek harcamalar; domain, hosting, teknik destek ve SEO çalışmalarıdır. Tüm bu giderler reel bir mağaza giderlerinin %80'lik bir oranda altındadır. Bu durum da sizin kar oranınıza %80'lik bir kazanç sağlayacaktır. 

E-ticaretin Olmazsa Olmazı SEO

   İster markanız dünyaca ünlenmiş bir marka olsun ister iseniz yeni oluşum içerisinde olan bir marka olsun e-ticarette tüm web site kullanıcıları için bulunabilirlik en önemli durumdur. Üstte maddelemiş olduğumuz e-ticaret karlılık unsurlarının yerine gelebilmesi için sitenin hedefeldiği kitle ile buluşturulması gerekmektedir. Bunun yanı sıra arama motorlarında bulunabilir ve görünebilir olması dagerekir. 

   Bir ziyaretçinin e-ticaret sitesinde var oluş aşamalarını inceleyelecek olursak; buluşma ve satın alıma olarak 2 durumda kategorilendirebiliriz. 

   Ziyaretçi istediği ürünü onu anlatan kelimelerle arama motoruna yazmaktadır. Müşteri; arama motorunun ona sıraladığı web sitelerinden ilk sıralarda çıkanı tıklamakta ve ihtiyaçlarını ilk 10 web sitesinden sağlamaktadır. Müşterilerin pek azı diğer sayfalara göz atmakta ve alışverişlerini bu sayfalardan sağlamaktadır. İhtiyacını karşıladığı bu web sitelerinden herhangi birinde satın alma işlemini tamamlamakta ve işlemlerini sona erdirmektedir. 

   İşte tam da bu noktalarda SEO'nun aslında ne büyük bir gereksinim olduğunu ortaya çıkmaktadır. Sahip olduğunuz web siteniz; SEO çalışmaları ile ve doğru anahtar kelimeler belirlenmesiyle potansiyel ziyaretçiye anında ve hızla ulaşmanızı sağlayacaktır. Hedef kitlenizin aradığı üründe sizlerin ilk sıralarda yer almanız müşteriyi kendinize çekmede büyük rol oynamaktadır. Doğru müşteriye ulaşma ve web sitenizde etkili olacak birkaç taktikle satışlarınız ciddi oranda artacaktır.

   

SEO çalışmaları işin özüne dönülürse sizin hedef kitlenizi belirlemede değil, daha çok hedef kitlenin size ulaşmasına yarayan bir araçtır. 

SEO Çalışmalarının Web Sitesine Sağladığı Avantajları

   - Markanızın sağlıklı ve güvenilir bir e-ticarete sahip olmasını ve sizin mağaza giderlerinden kurtulmanıza olanak tanıyacaktır. 

   - Gerek sanal ortamda gerekse gerçek yaşam alanında reklam giderlerinizden tasarruf etmenizi sağlayacaktır. 

   - Hedef kitleniz bir ilçeyi ya da bir ili kapsıyorsa; bunu ülkenize hatta tüm dünyaya açmanızı sağlayacaktır. 

   - Hedef kitlenizin artması ile birlikte satışlarınız ve e-ticaret mağazanızın ziyaretçilerini kat be kat arttıracaktır.

   - İster ünlü bir marka olun, isterseniz yeni varlığını gösteren bir marka olun; güvenirliliğinizi arttıracak ve müşterilerinizin size güvenlerini arttıracaktır. 

   - Oluşan ve hızla büyüyecek hedef kitlenizin ile etkileşiminiz maksimum düzeye çıkacaktır. 

   - Satış için harcanan süreci ve sipariş aşamasında geçen zamanı minimuma indirerek zamandan tasarruf etmenize olanak tanıyacaktır. 

   - Ziyaretçilerinizin taleplerine; oluşabilecek olumsuz yorumlarına ve taleplerine en hızlı şekilde ulaşabilmekte ve aynı hızda çözüm üretebilmenizi sağlamaktadır. 

   - Ve unutulmamalıdır ki site yönetimi mağaza yönetiminden çok daha kolay bir işlemdir. 

 

 

61246 kez okundu