Öneriler/Makaleler E-ticaret Sitesi Kurmak İsteyenlere Altın Tavsiyeler -1 Girişimcilik

E-ticaret Sitesi Kurmak İsteyenlere Altın Tavsiyeler -1 Girişimcilik

E-ticaret sitesi nasıl olmalıdır, E-ticaret Sitesi kurmak için gerekenler nelerdir.

E-ticaret e başlamak için kendi durumunuza göre davranmalısınız, Neler yapacağınızı size maddeler halinde anlatıyoruz. Bunları yapmadan E-ticarete başlamayın, Başarı olmak için muhakkak yapmanız gerekenler var.

İlk defa ticaret yapacaksanız siz bir girişimcisiniz,  

Ticarete devam eden bir firma iseniz KOBİ sınıfındasınız,

Eğer global büyük ölçekli çalışmak istiyor ve sektörünüzde büyümek istiyorsanız Büyük işletmesinizdir.

Önce bir planınız olmalı işin başlangıcından sonuna tüm olasılıkları iyi görüp İyi bir planlama ile başlamalısınız.

Herkesin durumu farklıdır, siz de şu anki durumunuza göre cevapları arayınız,  Durumunuzu belirleyin,

Merdivenleri adım adım çıkmak her zaman sıçramaktan daha etkili sonuç verecektir.

GİRİŞİMCİLER; İlk defa e-ticaret  sitesi kurarak işe atılmak isteyenlere tavsiyeler

1. Planlama; Hangi alanda olduğunuzu belirleyin. Hedeflerinizi planlayın.

2. Rakip E-ticaret Sitelerini İzleyin; İlgili olduğunuz sektördeki rakiplerinizin sitelerini, durumunu inceleyin, sadece Google da ana sayfada çıkabilenlere değil arka sayfalarda çıkan sitelere de bakın. Gözünüze batan ve en başarılı gördüğünüz siteleri not alın. Birkaç gün sonra tekrar bakın, birkaç gün sonra yine tekrar bakın, güncelleme yapılıyor mu?, sürekli reklam veriyorlar mı not alın.

3. Sektörü Analiz Edin; Sektörün internet dışında asıl satış piyasalarını bilin, Bu sektördeki firmaların satış politikalarından kar oranlarından, maliyetlerinden, sevkiyat durumlarından, her yerde bulunup bulunamıyor olmasından bilginiz olsun

4. Tedarik Kaynakları; Bu araştırmaları yaparken bir taraftan da satışını yapmayı düşündüğünüzü ürünün tedarik kaynaklarını iyi belirleyin, hatta anlaşın.

5. Tedarik kanallarınız sağlam olmalı; Ürün tedariği yapacağınız alanlar ile ilgili de iyi bir araştırma yapın üretici olanlar en iyi tedarikçilerdir. Sürekli üretimde olacakları için ürün temininde ve fiyat politikasında bir istikrarınız olur.

6. Stok Takibi; Ancak ithalatçı veya ara toptancı ise bunlarda ürün garantisi olmayabilir. Yani ürün garantisi derken stok devamlılığı ve belli zamanlı sabit fiyat garantisi.

 

 

7. Tedarikçilerle Sözleşme Yapın; Bu firmalarla sözleşme yapmanız da iyi bir altyapı size sağlayacaktır. Ancak sözleşme yapmadığınız takdirde satışını yapacağınız ürünü stok bulunduramaz ve de bu firmalarda alıp gönderecek şekilde yapmayı düşünürseniz o zaman stok problemi veya fiyat problemleri yaşamanız yüksek olasılıktır.

8. Enerjiniz, Motivasyonunuz Düşmesin; Tedarikçilerden yaşayabileceğiniz bu gibi stok ve fiyat problemleri sizin e-ticaret işinden soğutabilecek, işe olan motivasyonunuzu düşürebilecektir. Bu gibi ihtimallere yer vermemek için sağlam adımlarla gitmenizde fayda vardır. Bu tedarikçilerle yapacağınız sözleşmede alacağınız ürünlerin stok garantisi, fiyat garantisi şartlarını belirleyin ki döviz kuru farkı, stok bitmesi gibi durumlarda kafanız rahat olsun.

9. Stok Yapın; En iyi ticaret yöntemlerinden biridir stok yapabilmek önce satışlarınızın analizinde bakın sürekli satışını yapabildiğiniz ürünlerden stoklu almaya çalışın böylelikle sözleşme yapmasanız bile stoklarınızda olan ürünlerden satacağınız için siz ürün stoklarının tükenmesi veya fiyat değişmesi gibi durumlardan etkilenmezsiniz. Hatta stok yapmanızda bir takım avantajlarını ( Çoklu alımda uygun fiyata alım, zam ve fiyat artışlarında sermayenizi korumak eski fiyatlı ürün bulundurabilmek) kullanabilirsiniz.

10. Satış Politikanızı Belirleyin; Satış yapacağınız ürünlerin fiyatlarını ve çeşitleri belirleyin. Aynı anda hem tekstil hem kozmetik gibi farklı alanlarda ürün satma girişiminden uzak durun, Çünkü çeşit çokluğu reklam gücünüzü ve takip gücünüzü azaltacaktır.

11. Tek Sektör İle Başlayın Sonra Artırın; Eğer çok farklı sektörlerde birden fazla sektörün ürününü satmak istiyorsanız önce en iyi bildiğiniz en çok sevdiğiniz ve de en hızlı satış yapabileceğiniz sektörü ilk olarak seçin. Çünkü bir sektörle başlayıp o sektörün ürün satışını gördükten ve rayına oturttuğunuz hissettikten sonra diğer sektörler ile ilgil araştırmanız ile sitenize bu sektörlerinde ürünlerini ekleyin.

12. İşin Başında Başarıyı Yakalayabilmek; en çok satan veya en iyi bildiğiniz sektörde işe başlamak aslında sizi bu işe ısındıracak olması sebebi ile çok önemlidir. Burada bir atasözü ile konuyu pekiştirmek isterim.

“Paranı kaybedebilirsin, işini de hatta sana şerefsizde diyebilirler. Ama sen umudunu kaybetme o umut ile cesaret ile bu kaybettiklerinin tümünü tekrar kazanabilirsin. Ama umudun olmazsa hiçbir şey yapamaz hale gelirsin.”

 

13. Bütçenizi Belirleyin; E-ticaret sitenizin yazılım bedeli, muhasebe giderleri, depo ve ofis masrafları, ürün stok maliyetleri ve en önemlisi reklam giderlerinizi planlayın.

 

   

14. Reklam Yapın; Google, Facebook ve İnstagram gibi etkisi kuvvetli reklam alanları için reklam bütçeniz olmalıdır. Tanıtım reklam yapamayacağınız bir durumda iseniz o zaman sitenizin rakipleri karşısında avantajlı olması için iyi bir SEO çalışması yapmanız gerekir, Lakin SEO çalışmaları ile başarı uzun süreçli bir çalışmadır. Reklam olmadan açacağınız bir e-ticaret sitesinden başarı ve satış beklentileriniz de düşük olmalıdır.

15. Özel Durumunuzu Ön Plana Çıkarın; Şayet herkesin satmadığı veya satamayacağı özel üretim ürünleriniz varsa avantajlısınızdır. Bu ürünlerde iyi çekimler yapılmış fotoğraflar hazırlayın, Unutmayın sizin sitenize gelenleri etkilemelisiniz, Rakiplerinizden 

16. Farkınızı Açıkça Ortaya Koyun. Tüketiciye hissettirin, Hatta bu tür özel ürünleriniz varsa sitenizde bunları tanıtan anlatan açıklama metinleri, hatta videolar bile ekleyin farklı olmanız sizin olası rakiplerinizden önde bulunmanızı sağlayabilir.

17. Profesyonel E-ticaret Sitesi Sahibi Olun; İyi bir e-ticaret sitesi yazılım sahibi olun. Site yazılımınız gelişebilen ve en ileri teknik ve becerileri olan bir çalışma olmalıdır. ( Dayneks size en kaliteli profesyonel e-ticareti sağlamaktadır. Tüm özellikleri aktif sınırsız bir e-ticaret sunmaktadır.)

18. Altyapınız İyi Olsun; E-ticaret siteniz sanal pos altyapısı olan, çeşitli kampanya ve indirimleri uygulayabildiğiniz, hediye çeki veya indirim kuponu basıp kullandırabildiğiniz, ürün ve sepet promosyonları, toplu mail gönderebildiğiniz, müşteri gruplarına göre indirimler,  kampanyalar oluşturabildiğiniz alt yapısı olmalıdır.

19. Alternatif ve Seçenekleriniz Olsun; Satın alacağınız e-ticaret sitesinde seçenekli ürün  (beden seçeneği, renk seçeneği, ebat veya numara seçeneği gibi ) tanımlayabileceğiniz alt yapıda olmalıdır (Dayneks e-ticaretin tüm seviye paketlerinde bu özellikler vardır) Çünkü Müşterilerinize ne kadar seçenek ve alternatif sunarsanız müşteriyi o derece sitenizde tutabilir ve satış yapabilirsiniz.

20. Özel Bir Ürün Satacak İseniz Örnek: Üzerine kişiye özel yazı, işleme, resim eklenecek ürünler ise bu tarzda satış yaparken müşteri resim, yazı ve not gibi isteklerinde siparişle geçilebileceği bir mimari olmalıdır e-ticaret sitenizde. 

21. Siteniz mobile % 100 uyumlu olmalıdır; Artık internetin kullanım oranı mobilde masa üstü, dizüstü bilgisayarlara göre çok üst düzeyde, yani sitenizi en çok mobil cihazlardan girilip alışveriş yapılabilir. Bunun için mobil uyumun tam olması sitenizin hem masa üstü görünümün, hem tablet görünümün hem de akıllı mobil telefonlarda ki görünümünün özel olması muhakkak gereklidir. Mobil uyumu olmayan bir site ile kesinlikle işe başlamayın.

22. Toplu mailler gönderin; Tanıtımlar illa reklam ile olmayabilir. Sitenizden üyelerinize özel toplu mailler gönderin kampanya ve indirimler yapın ilgi çekici olun. Sosyal medyada paylaşımlarda bulunun.

23. Siteniz Tüm Sosyal Medya Hesapları İle Entegreli Olmalı; E-ticaret sitenize en çok müşteri çekebileceğiniz alanlardan biride sosyal medyalardır. Bu siteler ile siteniz entegreli ve paylaşımlı olmalıdır. Hatta sitenizde üye girişlerinde facebook, Google gibi hesaplarla kolay giriş butonları muhakkak olmalıdır.

24. Zamanınız Olmalıdır;  Her gün sitenize bakabileceğiniz, farklı saatlerde müşterilerinizden gelecek istek veya siparişlere cevap verebileceğiniz, sitenizde ürün girişleri, güncellemeleri gibi  işlemleri zamanında yapabileceğiniz değerli bir zaman ayırabilmelisiniz.

25. Profesyonel Destek Alabilmelisiniz; Sitenizin tanıtımı, pazarlaması ve sosyal medya hesaplarının yürütülmesi için etrafınızda size yardımcı olmak isteyenlere itibar etmeyin. Çünkü sitenizde yapacağınız bir takım SEO çalışmaları ile aslında iyi bir yer edinmeye çalışırken Google gibi arama motorlarının cezalı siteler ağına takılabilirsiniz.

26. Kurallara Uygun SEO; Site tanıtımında yapılacak işlemler ve SEO çalışmaları kurallara uygun olarak yapılmazsa abartılı bir işlemler olursa asıl bulunabileceğiniz yerlerden daha gerilerde kalıp sitenizin bulunabilirliği ve ziyaretçi sayısının düşmesine sebep olabilirsiniz. Bundan dolayı işi ehlinde profesyonel site takip ve yönetim hizmeti evren yerlerden hizmet almalısınız.

 

27. Uluslararası Satışa Uygun Altyapılı Site; Sitenizin satışları için sadece Türkiye için düşünmeyin isterseniz ilk aşamada isterseniz sonraki aşamada yurtdışı satış yapabileceğiniz özellikte bir site sahibi olun.

28. Analiz yapın Rakip ve Piyasa Takibi Bırakmayın; Sitenizi açtıktan sonra ziyaretçi ve satış istatistiklerinizi iyi inceleyin hatta uzman olan bir danışmanla bunları değerlendirmeniz faydalı olacaktır. Bu analizlere göre eksiklerinizi görün ve yönünüzü daha iyi belirleyin. Rakiplerinizin durumlarını da incelemeniz size iyi bir ışık tutacaktır. Yaptıklarını yapmak değil. Yapmadıklarını daha iyisini yapmak için.

29. Teknik Destek Alabilmelisiniz; Sitenizin gerek sunucu sorunları gerek site özelliklerini kullanımda veya benzer diğer konularda fikir ve destek için her zaman teknik destek alabileceğiniz bir yazılım firmanız olmalıdır. Dayneks te 7*24 destek alabileceğiniz bir müşteri temsilciniz her zaman vardır.

30. Kargo Firması ile anlaşın; Ürünlerinizin sevk edilmesi gerekirse kapıda ödeme sistemi ile satışta anlaşacağınız bir veya daha fazla kargo firmanız olmalıdır.

31. Vergi mükellefi olun; Ticaretin aslı olan bir vergi mükellefi olmaktır. Bunun için ilal şirket kurmanız gerekmez. Adi ortaklık veya şahıs firması da kurabilirsiniz. Ama vergi mükellefi olmadan iş yapamazsınız, ödeme alamazsınız.

32. Banka Hesaplarınız Olsun; Firmanızı kurduktan sonra bir veya daha fazla bankada havale ile ödemeleriniz alacağınız firma banka hesaplarınız olmalıdır. Ayrıca kredi kartı satışı içinde bankalarda firma hesabınız olmalı ve sanal pos talebinde bulunmalısınız.

33. Kredi Kartlı Satış İçin Bir Banka veya Aracı Kurumlar İle Anlaşın; Kredi kartlı satış için her bankadan sanal pos alabilirsiniz. Siteniz tüm bankaların altyapısına uygun sanal pos entegrasyonu olmalıdır. Bu bankalardan sanal pos almakta güçlük çekerseniz Paypal, Payu, İyzico gibi aracı kurumlardan da sanal pos temin edebilirsiniz. Bu aracı kurumlardan alacağınız sanal pos bağlantısı ile tüm kredi kartlarına taksitli satış ta yapabilirsiniz.

34. Canlı Destek; Sitenizde ziyaretçilerinize her daim cevap verebilmek için bu özelliği eklemelisiniz. Canlı destek hattınızı oldukça uzun süre açık tutabilmelisiniz.

 

Bu yazımızı değerli ve fayda verici buluyorsanız lütfen paylaşınız.

76472 kez okundu