Öneriler/Makaleler 5 Mobil Pazarlama Yöntemi İle E- ticaret Markası Oluşturma

5 Mobil Pazarlama Yöntemi İle E- ticaret Markası Oluşturma

İyi bir mobil pazarlama yapabiliyor olmak bugün piyasaların vazgeçilmezidir. Artık tüm insanlar, masaüstü bilgisayarlardan çok mobil cihazlarda akıllı telefonlarda ve tablet gibi gelişmiş özellikli cihazlarda zaman geçiriyorlar.

Büyük markalar mobil kitleye ulaşabilmek adına, pazarlama bütçelerini ve zamanlarını bu alanda çalışarak gelirlerini daha yüksek oranda artırma yönünde odaklamış durumdalar.

Mobil cihazlardaki sayfalarınız veya mağazalarınız kullanıcıya karar verme ve satın alma konusunda mümkün olduğunca sorunsuz ve anlaşılır olmalıdır.

*Bu e-ticaret sektöründeki şirketler için özellikle önemlidir.

Mobil pazarlamaya yeni giriş yapan firmalar, marka sahibi firmalar ya da yeni marka oluşturmaya çalışanlar, mobil cihaz pazarından kaliteli ve sürekliliği olan bir ticaret için titiz bir çalışma ile kullanıcılarına iyi bir deneyim sunan mobil site sahibi olmalıdırlar.

Sonuçta, mobil pazarın potansiyel müşterilerinin ilgisini çekmek ve daha sonra tekrar müşteri haline getirme yeteneği, başarılı bir marka inşa etmek adına önemlidir. Bu da sadece stratejik ve tutarlı mobil pazarlama stratejisi sayesinde mümkün hale getirilebilir. 

Eğer e-ticaret siteniz veya web siteniz mobil uyumlu değilse veya uyumlu ama kullanıcılara rahat gezinme ve alışveriş imkânları sunmuyorsa yeni müşteriler edinmeniz veya satış yapmanız da pek mümkün olmayacaktır.

Bu makale ile sizlere Mobil Pazarlama ile markanızı oluşturabileceğiniz veya var olan markanızı en iyi biçimde mobil pazarlama ağında güçlü hale getirecek 5 Başlıkta Önemli Mobil Pazarlama Yöntemlerini anlatacağım.

1- Mobil Uyumlu Web veya E-ticaret Tasarımı (Responsive Sistem)

Mobil Pazarlama taktiklerini paylaşmadan önce, ilk mobil cihazlar için optimize edilmiş bir e-ticaret web sitesi önemini tartışmak önemlidir. 

Mobil uyumlu site (responsive) ile mobil uyumlu tasarımı olmayan ancak mobilde açılan uygulaması olan sitenin farkını anlamak hangisinin değerli olduğunu belirlemek gereklidir. Ayrıca siteye yardımcı uygulamaları da değerlendirmeliyiz.

Mobil Uyumlu Site (Responsive); tek bir web sitesi veya e-ticaret sitesidir. Renkleri, logosu ve dizaynı her şey tektir. Mobil veya tablet gibi tüm cihazlara uyumlu, yay gibi esneyen bir modeldir. Site tüm masaüstü bilgisayarlarda, mobil akıllı cihazlarda ve tabletlerde ekranın sağ, sol boşlukları veya ekran ölçüleri  cihazın ekranına göre boyut alır. 

Tarayıcıya Göre Mobil Uygulaması Olan Site; web sitenizin veya e-ticaret siteniz masaüstü sürümünde ayrı mobil cihazlarda ayrı çalışan bir ekran görüntüsü vardır. Masaüstü cihazlardaki boyutları dahi sabittir. Esnek değildir. Genelde tablet ve mobil görünümleri de aynı oranlardadır. Sitede bir güncelleme yapılacağı zaman her cihaz için ayrı ayarlamalar tasarım çalışmaları gerektirir. Yeni çıkabilcek farklı boyutlardaki cihazlara uyumlu olmayabilir.

Özel Mobil Uygulamaları Olan Siteler, e-ticaret veya web sitenizden ayrıca hazırlanan Android için ayrı, İOS için ayrı hazırlanan ve kullanıcıların bunları cihazlarına indirmesi gerektiği sadece mobile uygun tasarımlı eklenti yazılımlardır. Ayrıca bu uygulamalar hem maliyetli hem de kullanıcıların ulaşması ve edinmesi diğerlerine göre daha başarı ihtimalleri düşük olan uygulamalardır.

Yukarıda ilk başta verdiğimiz Responsive mobil uyumlu site olması gerekendir.

Böyle mobil cihazlara uygun olmayan siteler için e-posta pazarlama ve görüntülü reklamların düzenlenmesi amaçlı mobil pazarlama personeli çalıştırıyorsanız; bunun için zaman ve emek harcıyorsunuz demektir. Bu durum tanıtım ve trafik oluşturma üzerine harcadığınız bütçenizin de kaybı demektir. Ayrıca bu durum kullanıcılarınıza kötü bir deneyim sunar ve müşteri kaybına neden olabilir.  

Firmanızı ve markanızı, kullanıcı ve müşterileriniz ile bağlayan bir web veya e-ticaret sitesi, en önemli pazarlama ve iletişim aracınızdır. 

Mobil akıllı telefonların egemen olduğu bir dünyada, çoğu cihaz üreticisi marka kendine göre farklı çözümler ve gösterimler sunmaktadır. Eticaret siteniz responsive olmadığı zaman her cihaz için ayrıca kontrol ve tasarım yapmanız gerekebilir. Her çıkabilecek cihaza göre siteniz optimize değilse web siteniz olası yeni müşterileri yeni müşterilerinizi kaçırabilir.

Eğer mobil kullanıcılara pazarlama modelleri ve trafik sağlamaya çalışan, bir e-ticaret markası iseniz, Web & E-ticaret sitenizin herkesin cihazına göre hazırlanmış (responsive) olduğundan emin olmalısınız.

Soru: Web sitenizin mobil cihazlar için optimize edilmiş olmasını sağlamanın en iyi yolu nedir?

Bazı markalar ve büyük çaplı web site yazılımları mobil uyumlu olabilmek için yeterince hızlı değillerdir. Bunun yerine hızlı mobil kullanıcılara çözüm sunmak için ara uygulamalar geliştirerek, kullanıcılarını kaçırmamak adına çalışmalar yaptırırlar. Mobil uyumluluk şarttır.

Ancak, her zaman, her marka mobil uyumlu değildir. Web siteleri e-ticaret siteleri mobil uyumlu olsalar bile yine de sürekli gelişerek kullanıcı deneyimlerini daha da ileri götürmelidirler.

Sitelerin uygulamaları gerçekten kullanıcılar için mükemmel olduğunda, bu durum web sitelerindeki pazarlamaya ve e-ticaret sitelerindeki satışlarına ciddi katkıda bulunabilir.

Ancak uygulamaların indirilmesi gerekliliği ve bunun mobil cihazların performansını etkiliyor olması durumu kullanıcıların bunları bir süre kullanıp sonra silip kaldırmasına yol açabilir. Kullanıcılar her tür satış yapan birçok konu ile ilgili web & e-ticaret sitelerinin uygulamaları ile mobil cihazlarını uygulama çöplüğüne dönüştürmeyecektir. Neticede mobil uygulamaların, mobil uyumlu her an ulaşılabilen web sitelerine göre başarısı çok daha düşük olacaktır.

Eğer sektörünüzde sizi sürekli takip eden  müşterileriniz varsa bunlar için uygulamalarınız kolaylık ve neticede satışlar da devamlılık sağlayan uygulamalar olabilir. Zira yeni marka oluşumunda iseniz veya yeni müşteri hedefleriniz varsa o zaman durum değişebilir.

Responsive tasarımlı web siteleri her zaman duyarlı tasarımları ile her cihaza uygun görünüm ve kullanım özellikleri sunuyor. Web sitesi otomatik olarak cihazın sağ sol ekran boyutlarına sığacak şekilde kendisini otomatik ayarlıyor.

Yukarıdaki örnek web sitesi ana sayfa görünümü normal e-ticaret sitesi tarzındadır. Mobil duyarlılık ile tablet ve mobilde ise kendilerine özgü özetlenmiş ama yine bilgileri tam veren esneklik ile daraltılmış modelleri vardır. Gördüğünüz gibi, duyarlı tasarım, mobil, masaüstü ya da tablet üzerinde müşterilerine kullanıcı dostu bir deneyim sunar. Düğme boyutları, dokunmatik ekran, cihaz için optimize edilmiş, mesajlaşma, özlü ve metin girişi gerektiren formlar için kolay kullanımlı küçük bir klavyesi de vardır.

Özellikle e-ticaret markaları için responsive (duyarlı tasarım) son derece önemlidir.

Mobil ekran boyutu, bir masaüstü web site görüntüsüne göre önemli ölçüde daha küçüktür. Müşteriler, ürün görüntülerini inceleme sayfaları aracılığıyla kaydırma, düğmelere tıklayarak, form alanlarına fatura bilgilerini belirli bir ürün ya da yazarak her türlü soruna çözüm bulabilirsiniz.

Kendi tasarımı duyarlı olmayan e-ticaret sitelerinde genellikle satın alma işlemini tamamlamak, mobil kullanıcı için önemli bir caydırıcılık sebebi olmaktadır. Bu da satılacak ürünün satılamaması veya müşteri kaybında çok etken bir durumdur.

Mobil trafik elde ederek pazarlama girişimleri uygulamak istiyorsanız, sitenizin responsive bir site olarak hazır olduğundan emin olun.

Mobil uyumu olan sitelerin ayrıca arama motorları tarafından daha öncelikli müşterilere gösterileceğinden de emin olmalısınız. Yani anahtar kelimelerde özellikle google mobil arama sonuçlarında mobil uyumlu sayfaları üst sıralara cıkarmak için öncelik tanır. Bu da üst sıralarda bulunup yeni müşteri kazanmanıza neden olacak iyi bir nedendir.

2. Mobil Ekranlara Uyumlu Reklamlar

Markalaşma yolunda müşteri farkındalığı oluşturmak ve yeniden müşterileri kazanmak konusunda en etkili ve güçlü yöntemlerin başında görüntülü reklamlar gelir. Etkin kullanılan mobil haber veya sosyal sitelerde özellikle e-ticaret sitenizin veya ürünlerinizin veya hizmetinizin, markanızın her ne olursa olsun müşterilere arada görmesi hatırında kalması ve gerek gördüğünde sitenizde alışveriş için gelmesi için ehemniyeti çok yüksektir.

Bu reklam kanalı sitenize önemli bir kaldıraç etkisi sağlayacaktır. Bütçeniz doğrultusunda çok önemli kazanımlar elde edebileceğiniz bir reklam alanıdır mobilde görsel reklamlar.

Mobil sitelerde Google görsel reklam olanakları ile veya bazı ajansların veya direkt web site sahipleri ile iletişimle görsel reklamlarınızı yönetebilirsiniz. Google görsel reklamalar da tıklama başına maliyet ile yapılacak mobil duyarlı reklamalar da binlerce web sitesine bir tek kanaldan yönetip tek ekrandan raporu takip ederek reklam bütçe dengenizi de belirleyebilirsiniz.

Reklamlarınızın küçük ekranlar için hazırlanmış modelleri ile bir dokunmatik telefondan tıklayın diyerek müşteri kazanmak oldukça kolaydır. Butonların net görünmesi ve dokunmatik alanıın yetrli olmasıadına reklamınızın optimize edilmiş olmasından emin olmalısınız.

Mobil reklamlarda mobil cihazlar kayıtlı ve kişisel bilgileri bilinen kullanıcılar olduğu için demografik olarak belli yaş aralığı, belli cinsiyet veya bölgeye reklam için ayarlamalar yaparak hedefe daha yakın reklam çalışmaları da yapabilirsiniz. Bu bütçenizi dengeli kullanıp daha etkili markalaşma ve satış artırma yöntemi olarak da dönüşüm ağlayacak iyi bir etkendir. 

Aşağıdaki örnek sitedeki gibi bir reklam ile çok kolay müşteri kazanımı elde edebilirsiniz. Türkcell in bir haber sitesinde veridiği mesaj ve bağlantılı flim izle şeklinde reklamı ile yapmış olduğu gibi.

3. Sosyal Medya Pazarlama

Sosyal medya pazarlama her zaman herhangi bir dijital pazarlama kampanyasının önemli bir yönüdür. Mobil pazarlama konusunda özellikle diğer digital reklam mecralarına göre önemi artan ve ayrılmaz parçası olan bir alandır.

Çünkü sosyal medya mobil cihazlarda % 80 oranında kullanılan internet uygulamalarıdır. Yolda, parkta, gece yatmadan bile su içen bir birey en son sosyal medya hesaplarına bakıp öyle uykuya geçiyor. Bu da bağımlılığın çok yüksek olduğu mobil sosyal medya pazarında reklamlarında en etkili alanlarında birisini olmasına neden veriyor.

Müşterileriniz en çok nerede zaman geçiriyorsa en iyi reklam alanı orasıdır.

Sosyal medya kullanıcıların çoğunun kendi mobil cihazları kullanıyor olmasını avantaj olarak görüp bu mobil hedef kitleye ulaşmak isteyen bir e-ticaret markası iseniz Facebook, Instagram ya da Snapchat gibi platformlarda mobil uyumlu sosyal medya pazarlamanız bir zorunluluktur olur.

Sosyal platformlar üzerinde reklamların bir çok seçeneği bulunması ile birlikte, en yaygın kullanılan Facebook ve Instagramı hedef olarak düşünelim. 

Bu iki platformun web sitesi ile yapacağınız reklamlar neticesinde geri trafik kazanma ve devamlılıkta mükemmel dönüşüm alınabilir. Çünkü bir defa sayfanızı beğenmiş olan veya takipçiniz olmuş olan müşterilerinize her zaman reklam ve pazarlama yapabilme olanağını da yakalamış olacaksınız.

Bu iki platform ile bir görüntülü reklam yapacağınız zaman kolayca belirli bir coğrafi bölgede veya belirli yaş aralığı kitleye veya belirli demografik görüşü olanlara reklam yayınlamak ve bu mobil kullanıcılara ulaşmak için hedefleme ayarlarını kullanabilirsiniz. buda düşük reklam bütçesi ile bile netice almanız olanak sağlar.

Her zaman olduğu gibi, aklınızda kullanıcıların cihazında sitelerinizi açmaları için reklamların mobil ekranlar için optimize edilmiş olduğundan emin olmalısınız. 

Her iki (facebook ve instagram) platformlarda, hatırlanması gereken en önemli şeylerden biri yapılan paylaşımda ürün veya hizmetiniz ile alakalı resim, video veya mesajların öz ve anlaşılır olmasıdır. Hatta zekice veya küçük espriler ile oluşturulmuş düşündürücü reklamlar daha da etkili olabilir.

Bu Eticaret sitenize mobil sosyal medya reklamlarının geri dönüşüm noktasına kullanıcıları doğrudan kazanmanıza sebep olabilir.

Eğer bir Facebook ya da Instagram reklamın da belirli bir ürün tanıtımı yapıyorsanız, kullanıcıların web siteniz üzerinden tıkladıklarında, onlara o öğenin açılış sayfasına gelmelidirler. Bu deneyim kullanıcıları için son derece sorunsuz ve sosyal medya sayfanızın bir parçası gibi olması doğrudan alımlarda her zaman yüksek sonuç verir.

4. Mobil Uyumlu E-posta Pazarlama

Müşterileriniz veya potansiyel müşteri adaylarınızın e-posta adresleri elinizde varsa, bu adreslere tanıtım yapma izninizde alınmış ise,  oluşturacağınız yaratıcı e-posta kampanyaları ile e-ticaret sitenizde trafiği ve satışı inanılmaz derecede artıran bir etki yakalayabilirsiniz.

Ancak, mail şablonlarınız mobil cihazlar için optimize edilmiş değilse e-posta pazarlaması size pek de faydalı gelmeyecektir.

Çoğu e-ticaret müşterileri maillerini masaüstü bilgisayarlarında değil kendi akıllı telefonlarında gelen kutusunda ilk kez kontrol etmektedirler. Dolayısı ile bu cihazlar için optimize edilmemiş e-postalar, genellikle çöp kutusuna gönderilir. Böylelikle bir eposta pazarlama operasyonunuz başlamadan başarısızlıkla karşı karşıya kalmış olur.

Yani, sizin çabalarınız boşa olmamalı sadece reponsive siteniz olması yeterli olmayıp eposta gönderim standartlarınızda mobil duyarlı responsive olmalıdır ki başarı yolu tam olsun.

Eticaret ve web sitenizde üye oldunuz, şifre hatırlatma, siparişiniz alındı, başvurunuz cevaplandı gibi standart olan maillerinde mobil uyumluluğu müşteri ile siteniz arasında olumlu duygusal bağlar kuracaktır.

Kampanya, indirim, ürün veya hizmet tanıtımı için gönderilecek mail şablonlarınız oldukça kısa ifadelerle net ve mobil cihazlarda okunabilecek fontlarda olmalıdır.

5- Uygun Başlık ve Doğru Yönlendirme İçerikleri

Mobil pazarlama stratejisi geliştirmede en önemli şeylerden biri; dikkati içerik ile yakalamaktır. 

Dijital ortamda yönlendirme ve karar vermede etkili olan buton başlıkları ve açıklama alanları müşterilerin en hızlı okuyacağı şekilde olmalıdır.

Müşteriler uzun cümlelerden ziyade kısa kelime ve cümlelere odaklanırlar. Kimse iki paragraf veya daha fazla açıklama ile karar vermek istemez. Bir ürün tanıtımı veya hizmet bilgisi için başlık veya ilk açıklama alanı, kısa öz ve konuyu kapsayan özellikte olmalıdır. Butonu tıklanması ile gelinecek sayfada detayları bildirilmesi daha uygundur.

Mobil cihazlardaki kısıtlı alanlarda, ürün başlık açıklama, resim, fiyat ve indirim gibi birçok bilgiyi verme durumunda karmaşa ve anlaşılmayan görünümler otaya çıkabilmektedir.

İçeriğiniz ile hızlı okunup karar verdirecek derecede özet olmalıdır.

Mobil Pazarlama Stratejisinin Etkinleştirilmesi

Mobil pazarın büyüdüğüne inanmışsanız; o zaman markanızın burada doğru stratejiler ile bulunmasına da karar vermişsiniz demektir.

Markanıza uygun mobil uyumlu responsive e-ticaret sitesi yaptırmak ve sahip olmak için bizim hazır paketlerimizden birisini satın alabilirsiniz. Ayrıca daha özel ve mobil uyumlu olan bir e-ticaret sitesi veya web sitesi sahibi olmak istiyorsanız, hazır paketlerimizin yanı sıra size özel çalışma ile hem tasarım, hem fikir hem de danışmanlık desteklerimiz de bulunmaktadır.

Dijital pazarlamaya sağlam adımlarla iyi bir e-ticaret sitesi ile girmek için iyi bir destek ve çalışma ekibiniz olsun isterseniz o zaman size hem sitenizi hazırlar hem de devamında WOY  (Web Yönetimi ve Organizasyonu)  hizmetlerimizi öneririm.

Bilgi deneyim ve hizmetlerimizden faydalanmak için bizimle irtibata geçmeniz yeterlidir.

 

41600 kez okundu